Муминтрол строи къща (комикс)

Муминтрол строи къща - Туве ЯнсонЗаглавие: „Муминтрол строи къща“ (комикс)

Автор: Туве Янсон

Илюстратор: Туве Янсон

Преводач: Анелия Петрунова

Издателство: „Жанет-45“

Кратка анотация за книгата: След като семейството на Мюмлата е гостувало на Мумините, гостите си тръгват, но забравят нейната най-малка и невъзпитана сестричка Малката Мю. Тя обещава да слуша, ако и дадат стаята на Муминтрол. А на него му е дошло до гуша да го гонят от стаята му и решава да построи къща, в която всички стаи да са негови. Щом Малката Мю помага, всичко неминуемо се обърква, но накрая строителните неволи на Муминтрол му показват значението на дома. Класическата история от многократно награждаваната финландска художничка Туве Янсон „Муминтрол строи къща“ ще се хареса на цялото семейство.

Кратка информация за автора: Туве Янсон (1914–2001) е създателката на славната Муминска долина с цялото й население от муминтроли, мюмли, хемули, хатифнати, мори, филифьонки и други чудесни същества. Зачената в Париж и родена в семейството на скулптор и художничка от говорещото шведски малцинство във Финландия, по-голяма сестра на братя, които стават изтъкнат фотограф и литератор, тя още приживе добива статут на национално съкровище: осемдесетият юбилей е честван в страната й със серия от културни събития през цялата 1994 година.

Кратка информация за преводача: Анелия Петрунова е дългогодишен ппреводач на творбите на Туве Янсон. Тя завършва скандинавистика и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Няколко години преподава шведски език в университета, после работи като преводач от 2001 г., а с превод на художествена литература се занимава от 2007 г.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица:

Муминската долина се превръща в джунглаМуминтрол на РивиератаМуминтрол се влюбваПрислужницата на мама МуминкаСамотният остров на МиминтролМумините и семейният животМуминтрол и разбойницитеДъщерята на скулптораЧестна измамаПътуване с лек багажКуклената къщаЛятна книгаТуве Янсон. Думи, образи, животМалките тролове и голямото наводнениеЦилиндърът на МагьосникаКометата идва Омагьосана зимаНевидимото детеТайнството на юниТатко Мумин и моретоМемоарите на татко МуминВ края на ноемвриГотварската книга на мама Муминка