Награда „Бисерче вълшебно“ 2015

Скъпи читателю,

Настъпи часът отново да те поканим да поемеш с нас на пътешествие в света на книгите и да ни покажеш коя е твоята любима книга за изминалата година. Защо?

Четящото дете

Защото знаем, че ТИ имаш собствено мнение!

Защото сме сигурни, че ТИ можеш да посочиш своята най-добра книга за изминалата година!

Защото вярваме, че най-доброто жури на детската литература си тъкмо ТИ!

През 2013 г. поставихме началото на приключението, наречено награда за най-добра детска книга, избрана от самите деца – „Бисерче вълшебно“.

 • В първото издание 1391 деца се присъединиха към почетното жури на наградата и определиха двете най-добри книги според техните предпочитания – „Малката Божана в деня на боклуците“ (категория „Млади читатели“) и „Героите на Олимп: Знакът на Атина“  (категория „Запалени читатели“) .
 • Във второто издание гласуваха 1853 деца и техните гласове определиха като победители в двете възрастови категории „Приключенията на мотовете“ и „Героите на Олимп: Домът на Хадес“.

И в двете издания раздавахме статуетки, грамоти и награди, но най-вече доказахме, че децата имат право на глас и на мнение!

За да затвърдим позицията си, че най-доброто жури на детска литература са децата, организираме трето издание – Награда „Бисерче вълшебно“ 2015 и резултатите ще определите отново вие, младите читатели. А с тях и ти! Не пропускай възможността да изкажеш мнението си, гласувай за любимата си книга и покажи на всички, че децата знаят най-добре!

Включи се в Наградата за най-добра детска книга, избрана от децата – „Бисерче вълшебно“ 2015, разгледай книгите в твоята възрастова група и избери онази:

 • която те кара да мечтаеш;
 • която те предизвиква да летиш в облаците;
 • която те повежда към знаменити битки;
 • която ти показва вълшебния свят на чудновати същества;
 • която те прави истински ЧИТАТЕЛ!

За да улесним избора ти, в това трето издание направихме редица промени:

 • ще откриеш не две, а цели три възрастови категории:

„Откриватели“ (6-8 г.)

„Мечтатели“ (9-11 г.)

„Майстори“ (12-15 г.)

 • следвайки тенденциите в световната детска литература, създадохме и нова категория за мултимедийни и интерактивни книги:

–  „Иноватори“ (6-15 г.)

!Забележи: Вотът в тази категория е отделен, т.е. можеш да подкрепиш хартиена книга от категориите „Откриватели“, „Мечтатели“ или „Майстори“ + книга от категория „Иноватори“!

Обръщаме вниманието ти и към едно специфично за гласуването условие:

– ако си на възраст от 6 до 8 г. включително, но си активен читател, можеш да гласуваш и за книга от по-горните категории;

– ако си на вързаст от 9 до 11 г. включително, можеш да гласуваш за книга от категория „Мечтатели“ или „Майстори“;

– ако си на възраст от 12 до 15 г. включително, можеш да подкрепиш книга ЕДИНСТВЕНО от твоята възрастова категория.

Бисерната перла

Сега топката е в твоите ръце! Помогни на своята любима книга, подай й ръка и я изведи на върха, наречен „Най-добра книга на децата“ за изминалата година!

Как да се включиш? Разгледай номинираните заглавия в твоята възрастова група, избери своята най-най-любима книга и гласувай в периода 05.02. – 12.04.2015 г.!

След това стискай палци изборът ти да спечели и следи сайта на Наградата „Бисерче вълшебно“ – може да откриеш името си сред късметлиите, които ще грабнат награди за почетно жури!

Благодарим ти!

26 коментара по „Награда „Бисерче вълшебно“ 2015

  • Когато изберете книгата, която искате да подкрепите, натискате бутона за гласуване под нея. Другият вариант е директно да влезете в страницата за гласуване тук: http://old.biserche.com/glasuvaj-v-biserche-va-lshebno-2015/
   Избирате категорията, в която имате право да гласувате и се отваря форма, която попълвате :)

   • Преди четири хиляди години в Египет умира момче с дългото и трудно име Дарвиш Ур-Атум Мсамаки Минкабх Ишак-Ебони. Тъй като е син на фараона, тялото му е балсамирано и увито в лен. Като амулет в саркофага му е сложен и златният бръмбар скарабей на Mукатагара, за да го защитава в пътя му към небестното царство. Хиляди години по-късно по време на транспортирането на три скъпоценни саркофага в Холандия, удар от мълния, паднала точно върху скарабея, съживява малката мумия. Дъми, на галено, скоро става част от всекидневния живот на семейство Гутс и в училище, и у дома. Но това, разбира се, е свързано с много недоразумения, комични и глупави ситуации, невъзможни обърквания и проблеми

 1. Дъщеря ми си има много любими книги, но е на 5 год. /чета й ги аз и баща й/ Как може да участва?

  • Здравейте!
   Съгласно регламента дъщеря ви все още няма правото да гласува за своята любима книга. Моля, проверете имейла си за допълнителна информация.

   Поздрави,
   Екип на „Детски книги“

 2. Тази кампания е страхотна

 3. Здравейте, наистина е жалко, че по-малките почитатели на книги не могат да участват в тази чудесна инициатива. Това би ги мотивирало да се научат да четат и би помогнало за изграждане на любов към четенето от най-ранна възраст!
  Поздравявам Ви за това, което правите и желая успех!

 4. Дъщеря ми е на 4 години, но знае много приказки и обича да четем приказки, може ли да гласуваме?

  • Здравейте, Величка!

   Специално за бъдещите читатели отворихме вход за гласуване – можете да използвате него! :)

 5. не разбрах нисо мижили да ми обесните правилото

  • Здравей!
   Много е лесно: разглеждаш книгите, избираш си някои за четене, а после гласуваш за онази книга, която ти харесва най-много.

 6. аз обичам да чета много интересни книги :d

 7. Ако сме объркали email- а, как можем да го поправим?

  • Здравейте, Маруся!
   Най-лесно ще бъде да повторите вота си, този път с правилен мейл. При обработката на резултатите двойният вот се елиминира и не е проблем да действате така.
   Ако не сте получили грамотата и това е причината да смятате, че сте сгрешили мейла, моля, проверете първо в спам-филтъра си. Понякога писмата ни отиват там.

 8. Pingback: Сайтът „Детски книги“ стана на три години | Аз чета

 9. Здравейте,сина ми е на 9години и е харесал две книги от една котегория.Искам да попитам само за една ли трябва да гласува.

  • Здравейте, Надежда!

   Да, синът ви трябва да избере само една книга. Знаем, че изборът е труден, защото всички четива са наистина достойни да грабнат детския вот, но все пак правилата са си правила :)

 10. Моята дъщеря харесва книгата „Небивалици“.

 11. Вече гласувахме колективно – целия клас, за нещо,което развълнува всички деца-‘“Малката Божана и една приказка от живота“ на Божана Апостолова.Просто наистина нещо от живота-реалност,за която децата ни почти не са готови.

 12. Аз гласувах за Тими Провала. Според мен тя е най-добрата книга

 13. Моите ученици от 2 б клас дълго четоха резюметата на книгите, обсъждаха и най-накрая се спряха на три книги Грузулак, Девет хремави планети и Приключенията на елфите.
  Децата, които по-трудно четат избраха „Грузулак“-книжка -стихотворение, лека за четене.
  Другите дълго умуваха, четоха, спореха и накрая избраха „Девет хремави планети“.
  Много трудно избрахме книгата-искаше ни се всички книги да спечелят.
  Ще продължим и ще се опитаме да прочетем всички книги от номинираните, а догодина ще участваме пак.

 14. как може да идпратя снимки от работата ни с децата при избора на книгата?

 15. Направил съм грешка при изписване на имейла.мога ли да гласувам отново

 16. Здравейте,
  Аз съм учител в частен учебен център /занималня за ученици в начален курс и забавачка за деца под 5 год/ Мога ли да гласувам с формата за учители за малките и по-големи деца?

  • Здравейте!

   Можете да използвате формата за колективно гласуване – само отбележете в темата на мейла, че гласуват деца под 5 г., за да ви изпратим правилната грамота :)