Прислужницата на мама Муминка (комикс)

Прислужницата на мама МуминкаЗаглавие: „Прислужницата на мама Муминка“ (комикс)

Автор: Туве Янсон

Илюстратор: Туве Янсон

Преводач: Анелия Петрунова

Издателство: „Пурко“

Кратка анотация за книгата:

Филифьонката – образцова дома-киня и майка – е новата съседка на мумините. Шокирана от състо-янието на дома на своите съседи, тя ги засрамва толкова много, че те си наемат домашна помощница. Още с пристигането на Мисата става ясно, че тя се нуждае от разведряване. Филифьонката мистериозно изчезва, а в отсъст-вието ù мумините се залавят да учат Мисата как да се радва на живота. „Прислужницата на мама Муминка” ще ни напомни колко са важни простичките удоволствия.

Кратка информация за автора: Туве Янсон (1914–2001) е създателката на славната Муминска долина с цялото й население от муминтроли, мюмли, хемули, хатифнати, мори, филифьонки и други чудесни същества. Зачената в Париж и родена в семейството на скулптор и художничка от говорещото шведски малцинство във Финландия, по-голяма сестра на братя, които стават изтъкнат фотограф и литератор, тя още приживе добива статут на национално съкровище: осемдесетият юбилей е честван в страната й със серия от културни събития през цялата 1994 година.

Кратка информация за преводача: Анелия Петрунова е дългогодишен ппреводач на творбите на Туве Янсон. Тя завършва скандинавистика и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Няколко години преподава шведски език в университета, после работи като преводач от 2001 г., а с превод на художествена литература се занимава от 2007 г.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица:

Муминската долина се превръща в джунглаМуминтрол на РивиератаМуминтрол се влюбваСамотният остров на МиминтролМумините и семейният животМуминтрол и разбойницитеМуминтрол строи къща - Туве ЯнсонДъщерята на скулптораЧестна измамаПътуване с лек багажКуклената къщаЛятна книгаТуве Янсон. Думи, образи, животМалките тролове и голямото наводнениеЦилиндърът на МагьосникаКометата идва Омагьосана зимаНевидимото детеТайнството на юниТатко Мумин и моретоМемоарите на татко МуминВ края на ноемвриГотварската книга на мама Муминка