Родителската подкрепа за наградата „Бисерче вълшебно“

Четящото детеУважаеми родители,

Всички знаем, че четенето и мястото на книгата в живота на децата ни е изключително важно за тяхното развитие и за израстването им като знаещи, можещи и успешни хора.

Отговорността за изграждането на връзката между децата и книгите е наша. Успехът на този процес зависи от подкрепата на семейството, училището, медиите, издателствата, библиотеките и обществената среда като цяло. Ако не сме заедно, всеки от нас би се чувствал самотен и несподелен в стремежа си да изгради тази връзка.

Често ние, възрастните, в желанието си да направим най-доброто за нашите деца, неволно пропускаме, че те също имат мнение и ги лишаваме от очарованието сами да открият нови книжни приятели и да се срещнат с книгата, която ще остане в сърцето им за цял живот.

Ние от сайта „Детски книги“ решихме да създадем награда за най-добра книга за деца – „Бисерче вълшебно“ по няколко причини:

1. Децата са онези, които четат детските книги и самите те трябва да заявяват своето мнение.

2. Номинираните заглавия за наградата са детска художествена литература, издадена на български език през изминалата календарна година, което гарантира, че условията за модерни книги, съвпадащи с интересите на децата, са спазени.

3. Награда, която се избира от децата, е лично признание от от тях за автора и за произведението и е най-силното доказателство за успеха на дадена книга и превръщането й в класика. Защото любовта и уважението на децата са като безценни бисери, и, който ги получи, може да се гордее, че е докоснал сърцата на своите читатели.

Проект като наградата „Бисерче вълшебно“ не е осъществяван до момента в България, но вярваме, че той е безкрайно необходим, за да насърчим любовта на децата към книгите и четенето.

За да осъществим целите на наградата „Бисерче вълшебно“, а именно да приканим децата да определят своята любима книга, имаме нужда от вашата помощ!

Знаем, че не всяко дете борави с интернет, а и не бихме желали децата да се лутат в безкрайния поток от информация. Затова се надяваме вие да им помогнете да достигнат до сайта на наградата „Бисерче вълшебно“www.old.biserche.com, да разгледат номинираните книги в двете възрастови категории и да направят своя избор.

Вярваме, че с вашата помощ ще покажем на децата колко интересен може да бъде светът на детските книги и че четенето е модерно и забавно.

4 коментара по „Родителската подкрепа за наградата „Бисерче вълшебно“

 1. Здравейте,
  Страхотна идея! Поздравления!
  Имам въпрос – дъщеря ми е на 10 год., но разглеждайки книгите и в двете категории, забелязах, че тя е чела почти всички от категория 11-14 год.и по-малко от тези от „нейната“. Може ли тя да гласува в „по-възрастната“ група? Благодаря предварително!

 2. Здравейте и благодарим за топлите думи!
  Дъщеря ви може да гласува за една от книгите без значение в коя от категориите. По-напредналите читатели предпочитат книги за по-големи, затова се съобразяваме с интересите им – все пак те са жури! :)

 3. Здравейте, Поздравления за това което правите. Искам да споделя с Вас, че моята дъщеря е аутист , за първи път се впечатли от книжката Феята на цветята -Приказна книга за момичета за коята и гласува което мен лично, много ме зарадва затова сърдечно Ви благодаря за страхотната идея която правите и Ви пожелавам много читатели и голями успехи. Огромно БЛАГОДАРЯ!!!

 4. Здравейте!

  Радваме се, че каузата ни наистина среща децата с книгите :)
  Благодарим ви за топлите думи и се надяваме те да вдъхновят и други родители да ни помогнат заедно да покажем на малките, че четенето е забавно и вдъхновяващо, че книгите не са врагове, а приятели!